poniedziałek, 25 lipca 2011

Paseczki wołowiny z pieczarkami i szabelkiem czyli fasolką szparagową


Czas: z przygotowaniem około 45 min 2 porcje
Przygotowuje to danie na szybcika po przyjściu z pracy. Zrobienie mięsa to 15 minut - tylko ugotowanie fasolki trwa dłużej :)

Składniki:
fasolka szparagowa, 2 grube plastry wołowiny zrazowej lub rostbef, polędwica wołowa, masło, musztarda, ketchup,ciemny sos sojowy przyprawa do wołowiny Kotanyi, pieprz, cukier, lubczyk świeży lub suszony. 6 łyżek Porto lub Cherry (alkohol). 15 pieczarek.

Przepis: Fasolkę szparagową ugotować do pożądanej miękkości (najlepiej żeby była lekko chrupka) w osolonej wodzie z dodatkiem liści świeżego (lub suszonego) lubczyku i odrobiną oliwy.
Pieczarki podsmażyć na sporej ilości masła razem z cebulką.
Mięso wołowe pokroić na cienkie paseczki w poprzek włókien. Jeśli kopiliśmy wołowinę zrazową lub rostbef możemy mięso przyprawić sola zmiękczającą mięso. Dodać łyżeczkę musztardy, ketchupu, sporo pieprzu i łyżkę sosu sojowego, 2 szczypty cukru. Mięso wymieszać w tej marynacie i najlepiej na 1 godzinkę włożyć do lodówki.
Mięso smażyć krótko (2 minuty) na bardzo rozgrzanej patelni - można trochę podlać gorąca wodą i alkoholem. Uwaga nie przesmażyć - bo będzie twarde. Wymieszać z fasolka szparagową i pieczarkami. Podawać z czerwonym winem! Polecam wina mołdawskie!!! Żeby było jeszcze lepiej proponuję jeszcze danie polać sporą ilością masła......:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz