środa, 10 sierpnia 2011

Pyszne rogaliki lubiane przez wszystkich. Rogaliki krucho - drożdżowe.



Czas przygotowania: około 40 min a w piekarniku około 30 min

Składniki:
125 gram masła
125 gram margaryny
pół kostki drożdży 5 dag
1/2 kg mąki
cukier
sól
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
powidła śliwkowe - najlepiej zmieszać mus jabłkowy z powidłami śliwkowymi pół na pół :)
Lukier: 5 łyżek cukru + łyżeczka wody - 2 sekundki zagotować

Przepis: Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać i pozostawić na parę minut aż wyrosną. Zmieszać mąkę, masło, margarynę i jajka, dodać 2 szczypty soli i drożdże. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu, następnie rozwałkować ciasto i trzeba pokroić na kwadraty lub trójkąty. Nałożyć powidła zawijać rogaliki. Piec około 30 min w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe rogaliki śmiało - grubo :) lukrować pędzelkiem.
Rogaliki robią zawrotną karierę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz