środa, 10 sierpnia 2011

Świeża Flądra lub TURBOt smażony na maśle z cebulą pieprzem i solą




Wyrafinowane w swej prostocie, eleganckie danie. Dobra rybka potrzebuje jedynie pieprzu, soli i masła. Flądra ma  intensywny smak - choć na pierwszy kęs wydaje się być inaczej... Trzeba poszukać dużej flądry z bystrymi oczkami :) Świeża, delikatna i nie wysmażona flądra to pyszność!!!
Ryba najlepiej żeby była wypatroszona - można odciąć jej głowę i ogon (zamrozić na zupę). Opruszyć pieprzem (najlepiej pieprzem cytrynowym), posolić, dodać pokruszony listek laurowy, ewentualnie dodać świeżo startej gałki muszkatałowej - wtedy smak i zapach będzie intensywny(bardzo lubię gałkę do ryb i pieczarek). Rybę można polać sokiem z limonki. Rozgrzać patelnię (olej rzepakowy, słonecznikowy, uniwersalny) i wrzucić rybkę. Jak tylko zacznie odchodzić skóra przewrócić na drugą stronę (ostrożnie) wrzucić łyżkę masła na rybkę i wkroić dużą cebulę. Nie przesmażyć!!! Duża flądra i gruba zazwyczaj smaży się do 10 minut. Jeść ciepłą - do napicia się woda z cytryną :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz