niedziela, 18 września 2011

Makaron szpinakowy z grzybami, boczkiem w sosie śmietanowym z cebulką.


Po raz kolejny przekonuję się, że jak już budować dom lub kupować mieszkanie to w sąsiedztwie lasów i jezior. Dziczyzna jest - JEST! Dziki, sarny, jelenie, zające a nawet bażanty. Grzyby, jagody, maliny, jeżyny i poziomki. Ryby też są - no raków w Warcie nie uświadczysz - ale cóż z tym się pogodziłam. Ślimaki winniczki są! 
Dziś przynieśliśmy z lasu coś mniejszego kalibru niż dzik.... Kolejny spacer, kolejne grzybki w koszyku. A w domu danie jak z najlepszej restauracji...

Składniki:
  •  grzyby leśne - kurki przede wszystkim, borowiki, podgrzybki, koźlarze
  • masło
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • suszone nasiona kopru (niesamowity aromat)
  • makaron szpinakowy
  • boczek wędzony ze słoninką - jakiś wysokogatunkowy
  • cebula
  • śmietana lub serek mascarpone
  • cytryna
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić z ziemi i liści. Opłukać zimna wodą. Gotować 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wypłukać jeszcze raz zimna wodą tak aby były czyste i nie zawierały piasku.
2. Na patelni rozpuścić dużo masła, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę i boczek - podsmażyć. Dorzucić grzyby, posolić, popieprzyć ;), posmażyć 5 minutek. Dodać serek lub śmietanę aby zrobił się sosik. Dodać natkę pietruszki i troszkę nasion kopru (nie za dużo - jeśli nie masz nasion dodaj zielony koperek). Doprawić cytryną i cukrem - aby danie nie było mdłe.
Następnym razem będzie dzik :)))) Żartowałam....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz