Sezon grzybowy zainaugurowaliśmy ścięciem kilku prawdziwków (borowików), czarnych łepków (podgrzybków brunatnych), kurek i maślaków modrzewiowych. Szybki wypad do lasu nieopodal domu zakończył się przepyszną kolacją - jajecznica na maśle z kurkami.
Składniki:
- kurki (pieprznik jadalny)
- jajka (najlepiej wiejskie, z wolnego wybiegu, albo ekskluzywnie i zdrowo - przepiórcze)
- pieprz
- sól
- cebula
- masło
- natka zielonej pietruszki
1. Grzyby płuczemy zimną woda i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie - jeśli pływają jakieś paprochy należny je zebrać). Podgotowane grzyby odcedzić i wypłukać jeszcze raz zimną wodą.
2. Na patelni rozpuścić masełko, wkroić cebulkę, dorzucić grzyby, posypać pieprzem. Smażyć kilka minut potem dodać jajka, dosolić do smaku. Dorzucić natki pietruchy i jeść te rarytasy póki rosną w lesie ;)