piątek, 9 września 2011

Sezon na grzyby! Jajecznica z kurkami prosto z lasu. Polskie rarytasy czyli runo leśne na talerzu z jajami przepiórczymi.

Sezon grzybowy zainaugurowaliśmy ścięciem kilku prawdziwków (borowików), czarnych łepków (podgrzybków brunatnych), kurek i maślaków modrzewiowych. Szybki wypad do lasu nieopodal domu zakończył się przepyszną kolacją - jajecznica na maśle z kurkami.
Składniki:
  • kurki (pieprznik jadalny)
  • jajka (najlepiej wiejskie, z wolnego wybiegu, albo ekskluzywnie i zdrowo - przepiórcze)
  • pieprz
  • sól
  • cebula
  • masło
  • natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1. Grzyby płuczemy zimną woda i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie - jeśli pływają jakieś paprochy należny je zebrać). Podgotowane grzyby odcedzić i wypłukać jeszcze  raz zimną wodą.
2. Na patelni rozpuścić masełko, wkroić cebulkę, dorzucić grzyby, posypać pieprzem. Smażyć kilka minut potem dodać jajka, dosolić do smaku. Dorzucić natki pietruchy i jeść te rarytasy póki rosną w lesie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz