Pyszna zupa o kremowej konsystencji, pożywna o przepysznym posmaku pora. Prosta w przygotowaniu, dobra zarówno na lato jak i na zimę.
Składniki:
- 5 sztuk dorodnych, dużych porów (najlepiej, żeby miały dużo tej białej części ;)
- 3 duże ząbki czosnku
- masło
- oliwa
- pieprz
- cukier
- sól
- 2 kostki rosołowe (wołowa lub cielęca jeśli korzystacie z gotowca) lub bulion warzywny domowy albo na kościach, czy mięsie
- 6 sztuk dużych ziemniaczków - według uznania (jeśli dacie więcej ziemniaczków / kartofli / pyrek zupa będzie gęstsza)
- 2 garstki kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę (może być z mrożonki wiosennej)
- natka pietruszki i koperek
Przygotowanie:
1. Por oczyszczamy ze starych, lub twardych liści, nacinamy wzdłuż i myjemy pod strumieniem wody z ziemi, która często jest między liśćmi. Kroimy na plasterki białe części (ja również drobno kroję zieloną część bo uważam, że wyrzucanie jej to marnotrawstwo)
2. Do głębokiego garnka wlewam 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, pokrojone pory, pieprz, 1 łyżkę cukru i 2 szczypty soli. Trochę podsmażamy mieszając, ewentualnie dodając troszeczkę gorącej wody. Następnie wrzucamy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy do zeszklenia.
3. Zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe (lub zalewamy bulionem domowym). Wrzucamy obrane i pokrojone na duże kostki ziemniaki. Gotujemy zupę tak długo, aż ziemniaki nie zmiękną - troszkę z zewnątrz rozgotują. W międzyczasie możemy dorzucić marchewkę, zieloną fasolkę szparagową (jakieś kolorowe warzywa).
4. Przygotowujemy w kubeczku 5 łyżek mąki, dolewamy do niej trochę śmietany - mieszamy tak aby powstała jednolita zawiesina. Zaciągamy zupkę mąką ze śmietaną - dzięki czemu jest gęstsza i jeszcze bardziej kremowa.
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane koperkiem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz