wtorek, 13 września 2011

Męska zupa porowa. Albo lepiej z porów. Przepyszna, gęsta i kremowa z dodatkiem ziemniaczków.

Pyszna zupa o kremowej konsystencji, pożywna o przepysznym posmaku pora. Prosta w przygotowaniu, dobra zarówno na lato jak i na zimę. 
Składniki:
  • 5 sztuk dorodnych, dużych porów (najlepiej, żeby miały dużo tej białej części ;)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa
  • pieprz
  • cukier
  • sól
  • 2 kostki rosołowe (wołowa lub cielęca jeśli korzystacie z gotowca) lub bulion warzywny domowy albo na kościach, czy mięsie
  • 6 sztuk dużych ziemniaczków - według uznania (jeśli dacie więcej ziemniaczków / kartofli / pyrek zupa będzie gęstsza)
  • 2 garstki kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę (może być z mrożonki wiosennej)
  • natka pietruszki i koperek
Niektórzy modyfikują ten przepis dodając serek topiony lub łyżeczkę przecieru i np trochę szyneczki albo mięsa. Ja uważam, że taka klasyczna wersja jest najlepsza bo nie zabija smaku pora.
Przygotowanie:
1. Por oczyszczamy ze starych, lub twardych liści, nacinamy wzdłuż i myjemy pod strumieniem wody z ziemi, która często jest między liśćmi. Kroimy na plasterki białe części (ja również drobno kroję zieloną część bo uważam, że wyrzucanie jej to marnotrawstwo)
2. Do głębokiego garnka wlewam 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, pokrojone pory, pieprz, 1 łyżkę cukru i 2 szczypty soli. Trochę podsmażamy mieszając, ewentualnie dodając troszeczkę gorącej wody. Następnie wrzucamy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy do zeszklenia.
3. Zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe (lub zalewamy bulionem domowym). Wrzucamy obrane i pokrojone na duże kostki ziemniaki. Gotujemy zupę tak długo, aż ziemniaki nie zmiękną - troszkę z zewnątrz rozgotują. W międzyczasie możemy dorzucić marchewkę, zieloną fasolkę szparagową (jakieś kolorowe warzywa).
4. Przygotowujemy w kubeczku 5 łyżek mąki, dolewamy do niej trochę śmietany - mieszamy tak aby powstała jednolita zawiesina. Zaciągamy zupkę mąką ze śmietaną - dzięki czemu jest gęstsza i jeszcze bardziej kremowa.
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane koperkiem i pietruszką.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz