wtorek, 13 września 2011

Pomarańczowe curry z dojrzałej dyni na mleczku kokosowym - można dorzucić krewetki. Inspirowane kuchnią tajską.

Dynia, dynia, dynia - nigdy jej dosyć :) Często nie doceniany owoc w polskiej kuchni - a przecież niezwykle zdrowy. "Wartości odżywcze Owoc, pomimo, iż sam brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii. Poza tym rośliny dyniowate, dzięki bogactwie celulozy, pomagają w kuracjach odchudzających. To jednak nie wszystkie ich zalety. Dynia bogata jest w  białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Pamiętać należy także o pestkach bogatych w olej zawierających specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol, sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, jak również niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów oraz związków białkowych. Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu. 
Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek,  prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.     
Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne." Marek Wyciślok

 Składniki:
  •  3 kg dyni (wystarczy na 2 dni dla 3 osób) - najlepiej odmiana o mocno pomarańczowym miąższu
  • mleczko lub śmietanka kokosowa
  • czerwone curry tajskie (używam marki Tao Tao)
  • masło
  • cukier
  • zielony groszek świeży lub konserwowy
  • natka kolendry
  • kilka pomidorków
  • 1 kostkę rosołową (lub domowy bulion warzywny lub mięsny) 
  • Opcjonalnie krewetki (koktajlowe lub tygrysie - bez pancerzyków)
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy z grubej skóry - skrawamy nożem - a nie obieraczką!!!! Kroimy w kostki średnicy 4x4cm. Jeśli dynia jest dojrzała szybko się nam rozgotuje.
2. Do garnka wrzucamy z 3 łyżki masła, pokrojoną dynię, kostkę rosołową (bulion domowy) - jeśli kostkę rosołową to musimy podlać danie szklanką gorącej wody. Gotujemy do momentu kiedy dynia zacznie się trochę rozgotowywać i będzie miękka - dodajemy 2 czubate łyżki czerwonego, tajskiego curry oraz mleczko kokosowe. Jeśli lubimy możemy dorzucić sparzone wrzątkiem krewetki i chwilę pogotować. Zagotowujemy - dodajemy troszkę cukru do smaku, kilka pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w kosteczkę) - posypujemy groszkiem (świeżym lub konserwowym) oraz kolendrą.
Jemy z chlebem. Można ugotować ryż, kaszę, czy kuskus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz