sobota, 17 września 2011

Kuchnia chińska. Słodko kwaśny filet z indyka PEKIN z warzywami, ryżem i brzoskwiniami.


Kochani polecam również mięsko z dodatkiem soku z pigwowca i dżemu również z tego owocu - co za ekstrawagancja! ;) Przepisy na pigwę i pigwowiec już wkrótce. A tymczasem - pamiętajcie, że od ryżu skośne oczy się robią :)
Składniki:
  • Pół piersi z indyka (mogą być filety z kurczaka)
  • słodki sos chili Tao Tao lub inny sos chili słodko - kwaśny
  • ciemny sos sojowy
  • ketchup
  • cukier lub miód
  •  2 duże ząbki czosnku
  • brzoskwinie z puszki
  • ziarna sezamu do dekoracji
  • przyprawa chińska "5 Smaków" np. Kamis
  • mieszanka warzywna chińska (pędy bambusa, grzybki mun, shitake, kiełki sojowe, pieczarki, papryka, groszek cukrowy w strączkach, marchewka, cebulka, por)
  • ryż biały
  • olej + masło
Przygotowanie:
1. Marynata do mięsa: 2  lub 3 łyżki sosu sojowego ciemnego. 2 łyżki ketchupu. 1 łyżka cukru lub miodu, rozdrobnione ząbki czosnku, 4 łyżki sosu chili i łyżeczka przyprawy chińskiej 5 Smaków. Do marynaty wrzucamy mięso. Mięso smażymy na patelni  - tak aby nie było surowe  - ale nie przesadzamy - aby się nie wysuszyło - tylko było soczyste. Polewamy mięso w trakcie smażenia sosem i podlewamy sokiem z brzoskwini w puszce i odrobiną wody. Sos powinien być gęsty i bardzo aromatyczny - jeśli jest zbyt rzadki można zagęścić go mączką ziemniaczaną.
2. Gotujemy ryż.
3. Smażymy warzywa - świeże lub z mrożonki (ja używam wypróbowanej mieszanki azjatyckiej - mrożonej - kiedy muszę szybko coś przygotować) Warzywa smażymy na maśle.
Mięso kroimy w plastry. Podajemy na ryżu polanym sosem z pieczeni, pokrojonymi brzoskwiniami i warzywami. Proponowany przykład podania na zdjęciu wyżej :))) Szybka i pyszne danie dla amatorów chińszczyzny zaadoptowanej do polskich warunków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz