poniedziałek, 25 lipca 2011

Faszerowana papryka z pieczarkami, mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym.





Składniki: Papryka 6 sztuk (czerwona, pomarańczowa lub żółta - ważne aby była soczysta i miała gruba. Zielona papryka jest zazwyczaj chudsza i ma goryczkę). 2 paczki ryżu (może być z dodatkiem dzikiego), pudełko pieczarek, 3 duże cebule, 3 ząbki czosnku, pieprz, cukier, sól, masło, wieprzowe lub wołowe mięso mielone, przyprawa chińska 5 smaków, przecier pomidorowy (lub koncentrat) kilkanaście pomidorków koktajlowych, kostka wołowa - bulion.
Przygotowanie:
Gotujemy w osolonej wodzie ryż. Na maśle podsmażamy razem z cebulką pieczarki. Jestem zwolenniczką dobrze podsmażonych pieczarek - do momentu kiedy nabiorą ciemnego, prawie czarnego koloru - wtedy uwalniają wspaniały smak. Następnie lekko podsmażamy na patelni mięso mielone z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli . Do mięsa dodajemy również przyprawę chińską 5 smaków - jakieś 0,5 łyżeczki i 2 szczypty cukru.  Ugtowany ryż, pieczarki i mięso mieszamy w dużej misce. Wydrązone z nasion papryki faszerujemy przygotowanym mixem. Wkładamy do garnka/naczynia i dusimy do momentu kiedy papryka będzie miękka ale jędrna. (proszę podlać wodą aby w naczyniu wytworzyło się dużo pary. Uzupełniać wodę).Wyciągamy ugotowane papryki i przygotowujemy sos. Do tego samego naczynia wlewamy z 2 szklanki gorącej wody, wrzucamy kostkę bulionu wołowego, wkrajamy cebulkę, 2 łyżeczki cukru i kilka łyżek przecieru/koncentratu pomidorowego - wedle uznania. Zagotowujemy - wrzucamy pomidorki koktajlowe. Jeśli chcemy możemy zagęścić sos mąką i śmietanką. Podajemy paprykę razem z sosem i chlebkiem lub ziemniaczkami. PYSZNE I SPRAWDZONE!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz