poniedziałek, 25 lipca 2011

Leczo z kabaczka z ostrą pastą Aiwar i makaronem



Danie, które szybko przygotujesz do pracy lub po przyjściu z niej. Pożywne i łatwe do przyżądzenia. Rach ciach :)

Składniki:  2 Kabczki (polecam młode zielone + żółte kabaczki, albo dojrzały duży - wtedy wydrążamy nasiona łyżką i obieramy z twardej skóry). Przecier/koncentrat pomidorowy, kostka rosołowa wołowa, masło, cukier, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, 4 cebule, ziarenka kolendry, pasta aiwar ostra z papryki, oliwa z oliwek, makaron nitki (spaghetti).
Przygotowanie: Ugotować makaron al dente w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oliwy. Po ugotowaniu dobrze wypłukać w zimnej wodzie - odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, posypać kilkoma szczyptami soli i 2 łyżkami cukru, na to wrzucić pokrojony w kostkę 1,5x1,5cm kabaczek, podlać go szklanką wody i wrzucić kostkę rosołową dodać pieprz i otarte ziarenka kolendry - zamieszać - dusić aż kabaczek zmięknie (ale nie rozgotowywać na papkę!). Następnie dorzucić pokrojoną cebulę, 2 albo 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz 2 duże łyżki pasty Aiwar i jeszcze minutkę pogotować. (pasty mają różne skale ostrości więc ostrożnie!!!!) Zamieszać dodać z 3 łyżki masła - można zagęścić i zaciągnąć mąką i śmietaną. Do kabaczka z sosem wrzucić makaron zamieszać - i podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz