- Żeberka wieprzowe (8 sztuk / ładne, chude kawałki)
- zielona cukinia / kabaczek
- młody szczypior
- chiński makaron pszenny - grube nitki
- ciemny sos sojowy - gęsty
- miód lub cukier
- 4 duże ząbki czosnku
- masło
- oliwa
- ketchup
- słodki sos chili (ja używam marki Tao Tao)
- duży pomidor
- odrobina mąki (pszennej)
Przygotowanie:
2. W tym czasie obrać kabaczka (częściowo - pozostawiając fragmenty skórki) pokroić na kawałeczki 1,5x1,5 cm i podsmażyć na maśle tak by był miękki i jędrny na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Odstawić na bok.
3. Ugotować makaron.
4. Smażymy żeberka razem z marynatą na mocno rozgrzanej oliwie - tak długo aż nie będą mięciutkie (mięso zaczyna odchodzić od kości). Sos sojowy może się trochę przypalać więc należy go podlewać gorącą wodą. Na koniec smażenia dodajemy z 5 łyżek s łodkiego sosu chili. (jesli chcemy danie bardziej pikantne - dodajemy go więcej). Jeśli chcemy możemy zagęścić sos odrobiną mąki z wodą.
5. Żeberka wyciągamy a na patelni z sosem po żeberkach wrzucamy makaron i podsmażamy tak aby ładnie obtoczył się w pikantnym sosie i nabrał ciemnego koloru.
6. Na talerz wykładamy łagodny kabaczek z pomidorem - na to kładziemy makaron i na sam wierzch żeberka. Wszystko obsypujemy drobno posiekanym, młodym szczypiorem. Proponuję zrobić sobie mały bałagan na talerzu i wszystko bezkarnie wymieszać i zjeść. Obgryzanie żeberek jest wspaniałe!!!!!