środa, 10 sierpnia 2011

Żeberka na makoronie w słodko pikantnym sosie sojowym z kabaczkiem i pomidorem






Składniki:
  • Żeberka wieprzowe (8 sztuk / ładne, chude kawałki)
  • zielona cukinia / kabaczek
  • młody szczypior
  • chiński makaron pszenny - grube nitki
  • ciemny sos sojowy - gęsty
  • miód lub cukier
  • 4 duże ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa
  • ketchup
  • słodki sos chili (ja używam marki Tao Tao)
  • duży pomidor
  • odrobina mąki (pszennej)
Przygotowanie:

1. Marynata do żeberek. Żeberka pokroić na porcje. Wrzucić do naczynia, delikatnie posolić, polać 4 łyżkami gęstego sosu sojowego, dodać 4 łyżki ketchupu, 3 łyżki cukru lub miodu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki.
2. W tym czasie obrać kabaczka (częściowo - pozostawiając fragmenty skórki) pokroić na kawałeczki 1,5x1,5 cm i podsmażyć na maśle tak by był miękki i jędrny na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Odstawić na bok.
3. Ugotować makaron. 
4. Smażymy żeberka razem z marynatą na mocno rozgrzanej oliwie - tak długo aż nie będą mięciutkie (mięso zaczyna odchodzić od kości). Sos sojowy może się trochę przypalać więc należy go podlewać gorącą wodą. Na koniec smażenia dodajemy z 5 łyżek s łodkiego sosu chili. (jesli chcemy danie bardziej pikantne - dodajemy go więcej). Jeśli chcemy możemy zagęścić sos odrobiną mąki z wodą.
5. Żeberka wyciągamy a na patelni z sosem po żeberkach wrzucamy makaron i podsmażamy tak aby ładnie obtoczył się w pikantnym sosie i nabrał ciemnego koloru.
6. Na talerz wykładamy łagodny kabaczek z pomidorem - na to kładziemy makaron i na sam wierzch żeberka. Wszystko obsypujemy drobno posiekanym, młodym szczypiorem. Proponuję zrobić sobie mały bałagan na talerzu i wszystko bezkarnie wymieszać i zjeść. Obgryzanie żeberek jest wspaniałe!!!!!


1 komentarz:

  1. Kilku znajomym pociekła ślinka. W weekend będą przygotowywać swoje, pikantne żeberka. Mam nadzieję, że zestaw przypadnie im do gustu!

    OdpowiedzUsuń