czwartek, 18 sierpnia 2011

Grliowany łosoś w marynacie teriyaki i soku z limonki na makaronie szpinakowym z dresingiem z marchewki, kaparami i blanszowanym kalofiorem w majonezowym sosie curry



Składniki: Makaron szpinakowy, mały kalafior, duże dzwonko łososia, 2 marchewki, majonez, przyprawa curry, kurkuma dla kolorytu, ziarna białego sezamu, cukier, sól, pieprz, sok z limonki, najlepeij gęsty sos Teriyaki, czosnek, pomidor lub pomidorki koktajlowe, kilka kaparów, masło, świeży imbir.

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy dzwonko łososia. Wkładamy do naczynia - opruszamy solą, polewany sokiem z limonki i sosem Teriyaki - najlepiej gęstym. Do tego szczypta cukru i soli. Dobrze zamoczyć dzwonko w tej marynacie - włożyć do lodówki.
Zabieramy się za kalafior. Dzielimy go na różyczki (około 20 sztuk) zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie możemy sobie ugotować makaron al dente. Oczyścić marchewkę ze skórki i obieraczką zrobić paseczki z marchewki - jak na zdęciu. Marchewkę wrzucić do naczynia polać łyżka soku z limonki i łyżeczka cukru i wymieszać.
Kiedy nam się kalafiorek zblanszuje - odcedzamy i w dużej misce łączymy go z płaskąłyżką curry, odrobiną kurkumy dla kolorytu, dużym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, odrobiną cukru, soli i pieprzu oraz 2 łyżkami majonezu. Mieszamy (ilość składników tpu przyprawy, czy majonez zależy od indywidualnych preferencji - ważne żeby kalafior miał ten majonezowy sosik :)
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy łososia - pieczemy tak długo aby nie był surowy w środku - ale nie za długo, żeby nie wysechł. Można go polać marynatą w trakcie pieczenia - tylko należy imbir odrzucić bo może się przypalać podczas smażenia.
Na małym ogniu podgrzewamy makaron razem z kalafiorem + kawałeczki pomidorka - mieszamy. Układamy na talerzu - na środek kładziemy surówkę z wcześniej przygotowanej marchewki i na TOP łososia. Przybieramy kawałeczkiem masła, plastrem limonki i kaparem. Posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz