czwartek, 18 sierpnia 2011

Leczo / Tajskie z dyni z czerwoną pastą curry z pomidorkami koktajlowymi i parówkami




Wspaniałe danie, które ugotowałam na szybko z tego co było akurat w lodówce. Oboje z mężem byliśmy usatysfakcjonowani i zaskoczeni, że można zrobić coś ala leczo ale na modłę tajską. Było pyszne i zamierzam powtórzyć to wkrótce - gdyż sezon na dynie tuż tuż.

Składniki: dynia (około 3 kg miała moja połówka), parówki cielęce (łagodny smak, bez silnego wędzenia), czerwona pasta curry (tajska), nasiona kolendry, pieprz kolorowy, masło, cebula, czosnek, kilkanaście pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, cukier.
Przygotowanie: Dynię solidnie i śmiało obieramy nożem z twardej skóry (nie używamy obieraczki). Kroimy w kostkę 3x3cm - jeśli wolicie mniejsze, musicie skrócić czas gotowania (żeby nie zrobiła sie papka. ) Dynię wrzucamy do garnka i dusimy na oliwie z oliwek + masło. Dorzucamy 2 cebule i 2 ząbki czosnku oraz 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Do tego wrzucamy pokrojone kawałeczki kiełbasy. Na koniec dosłownie pomidorki i posypujemy natką pietruszki. Pamiętajmy, że aksamitnego smaku i konsystencji nadaje masło - śmiało dajmy czubatą łyżkę albo więcej. Pamiętajmy o dodaniu łyżki cukru i soli - smak ma być słodko kwaśny i pikantny. Podajemy z chlebkiem.Pyszny sosik i pyszna dynia z tajskim posmaczkiem - rewelacja.

Grliowany łosoś w marynacie teriyaki i soku z limonki na makaronie szpinakowym z dresingiem z marchewki, kaparami i blanszowanym kalofiorem w majonezowym sosie curry



Składniki: Makaron szpinakowy, mały kalafior, duże dzwonko łososia, 2 marchewki, majonez, przyprawa curry, kurkuma dla kolorytu, ziarna białego sezamu, cukier, sól, pieprz, sok z limonki, najlepeij gęsty sos Teriyaki, czosnek, pomidor lub pomidorki koktajlowe, kilka kaparów, masło, świeży imbir.

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy dzwonko łososia. Wkładamy do naczynia - opruszamy solą, polewany sokiem z limonki i sosem Teriyaki - najlepiej gęstym. Do tego szczypta cukru i soli. Dobrze zamoczyć dzwonko w tej marynacie - włożyć do lodówki.
Zabieramy się za kalafior. Dzielimy go na różyczki (około 20 sztuk) zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie możemy sobie ugotować makaron al dente. Oczyścić marchewkę ze skórki i obieraczką zrobić paseczki z marchewki - jak na zdęciu. Marchewkę wrzucić do naczynia polać łyżka soku z limonki i łyżeczka cukru i wymieszać.
Kiedy nam się kalafiorek zblanszuje - odcedzamy i w dużej misce łączymy go z płaskąłyżką curry, odrobiną kurkumy dla kolorytu, dużym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, odrobiną cukru, soli i pieprzu oraz 2 łyżkami majonezu. Mieszamy (ilość składników tpu przyprawy, czy majonez zależy od indywidualnych preferencji - ważne żeby kalafior miał ten majonezowy sosik :)
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy łososia - pieczemy tak długo aby nie był surowy w środku - ale nie za długo, żeby nie wysechł. Można go polać marynatą w trakcie pieczenia - tylko należy imbir odrzucić bo może się przypalać podczas smażenia.
Na małym ogniu podgrzewamy makaron razem z kalafiorem + kawałeczki pomidorka - mieszamy. Układamy na talerzu - na środek kładziemy surówkę z wcześniej przygotowanej marchewki i na TOP łososia. Przybieramy kawałeczkiem masła, plastrem limonki i kaparem. Posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego!