poniedziałek, 25 lipca 2011

Jak pizza to po polsku ! Pizza na wysokim spodzie z ciasta drożdżowego.


Składniki na ciasto drożdzowe:
  • 3 szklanki mąki (ja używam do odmieżania szklanych słoiczków po Nutelli)
  • pół szklanki mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdzy (pół opakowania)
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • mieszanka ziół suszonych (zioła prowanslaskie, regano, bazylia)
  • 1 łyżka cukru
W lekko podgrzanym (ciepłym mleku) rozpuścić cukier i drożdze. Pamiętać żeby mleko nie było zbyt ciepłe bo wtedy sparzymy drożdze i ciasto nam nie wyrośnie. Do przesianej mąki wrzucamy pozostałe składniki + rozpuszczone drożdze z mlekiem. Wyrobić ciasto. Ciasto musi być elastyczne i napowietrzone (wykonujemy ruch "trzepania" ręką :) Odstawiamy w naoliwionej miseczce do wyrośnięcia - w jakieś ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Składniki do sosu: przecier pomidorowy z ziołami (Pudliszki), 1 puszka pomidorów w puszce, 2 kopiaste łyżki cukru, 3 łyżki masła, oliwa z oliwek, 1 pokrojona papryka czerowna, 6 ząbków czosnku, papryczka chili (jesli ktoś chce ostrzejszy sos), kostka rosołowa wołowa, 1 duża cebula, oregano, świeża bazylia, zioła prowansalskie (jeśli ktoś lubi ich intensywny smak).
Skałdniki do sosu majonezowo - czosnkowego: czosnek, sól, pieprz, cukier, cytryna lub ocet, jogurt bałkański, majonez- miksujemy w odpowiadających nam proporcjach.
Składniki do obkładu pizzy: tak naprawdę podstawa jest cebula i ser - duuuuużo cebuli. Sery mogą być mieszane: lazur, camembert, brie, mozzarella, ser zółty, feta - jak kto woli. Cała reszta to twój wybór - czy dasz owoce moża, czy mięso, wędliny, warzywa - to wyłącznie Twoja inwencja. Ja jestem najbardziej szczęśliwa kiedy jest ser żółty trochę mozzarelli i morze cebuli - może być jeszcze salami  i ogrom papryczki pepperoni ze słoiczka marki ROLNIK.
Podkład pizzy: wysypujemy mąkę zmieszaną z solą na stół (stolnicę) robimy dołeczek w środku, rozkruszamy do środka drożdze i troszkę zalewamy ciepła wodą (nie gorącą bo drożdze się sparzą). Zabełtamy/ Wymieszamy w środku drożdze z wodą, dodamy oliwę i zagniatamy ciasto. Wygniatamy tak, żeby nam się troche nadgarstki zmęczyły;) ciasto musi się ładnie połaczyć z drożdzami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrościęcia. (Ja nigdy długo nie czekam - bo jestem nerwowa i nie mam cierpliwości):)
Sos: Na patelnię wylewamy troszkę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i na nią wrzucamy: wyciśnięte przez praskę lub drobno poszatkowane z 6 ząbków czosnku, cukier i z 2 szczypty soli. Zapach, który wydobywa z siebie czosnek z cukrem jest POWALAJĄCY! Do tego puszka pomidorów i pozostałe składniki. (Chili dajemy lub nie - jak wolisz....) Rozgotowujemy te składniki - podlewamy wodą jeśli czujemy że sos jest za gęsty. Próbuj - jeśli sos jest trochę słodki, trochę kwaśny i trochę ostry i ma wyczuwalny smak ziół i masła - to znaczy, że jesteś "w domu". ;) Warto się wysilić dla tego sosu! Pamiętaj, żeby sos smiksować na gładką konsystencję - dodając na samym końcu sporo świeżej bazylii!

Finisz:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę - nakłuwamy ciasto widelcem. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ser, dodatki i cebulę. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni  (ser musi się roztopić a cebulka trochę przypiec). Po wyciągnięciu z piekarnika można polać sosem czosnkowym i ketchupem - będzie bardziej fastfoodowo ;0 Podawać z surówką z białej kapusty lub inną o kwaskowatym posmaku.

2 komentarze:

  1. Wyszla,wyszla,wyszla!!! Taka jak w przepisie i we wspomnieniach z dziecinstwa ma sie rozumiec!
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. wovvvv, super i gratuluje :)
    ja wlasnie przeczytalam ten przepisik i sprobuje rowniez ;D

    OdpowiedzUsuń