poniedziałek, 25 lipca 2011

Rostbef z warzywami


Składniki:
  •  2 plastry rostbefu wołowego
  • majonez
  • ketchup
  • pieprz
  • musztarda
  • sałata lodowa
  • mrożonka warzywna (mix brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, kalafior)
  • ogórek kiszony
  • wg uznania czerwone wytrawne wino
  • sól zmiękczająca mięso
Przygotowanie:
1. Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem i opruszamy solą zmiękczającą mięso, dodajemy 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczkę ketchupu oraz łyzkę oliwy. W tej marynacie umieszcamy mięso w lodówce.
2. Gotujemy z dodatkiem soli i masła mrożonkę warzywną - do czasu aż warzywa będa miękkie.
3. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy rostbef - nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony. Nie wysmażmy go, nie możemy go smażyć zbyt długo bo zrobi się nam podeszwa. Możemy lekko podlać winem. Odstawiamy pod przykryciem na bok. Układamy na talerzu sałatę lodową na niej gotowane warzywa i rostbef polany sosem - polecam łyżeczkę masła lub majonezu na mięso. Do tego plasterki ogórczka kiszonego i nic tylko zajadać. Podawać z czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz