poniedziałek, 25 lipca 2011

Wołowina z krokiecikami


Składniki: 2 grube plastry polędwicy wołowej, pieprz sól, masło, sałata lodowa, papryka czerwona, majonez, ketchup, cukier czosnek, ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia), grysik kukurydziany, cytryna lub limonka, olej.

Przepis:
Sos czosnkowy - prosta sprawa: majonez, zmiażdżony czosnek, sok z połowy cytryny, łyżka cukru, troszkę ketchupu dla koloru. Aby był mniej kaloryczny można dodać jogurtu albo kwaśnej śmietany. Proporcje trzeba wyczuć samemu. U mnie w domu wszystko robi się na tzw. czuja, na oko więc czasami trudno mi pisać ile czego użyć. Po prostu próbuję i eksperymentuję...improwizuję jeśli trzeba.
Sałatę lodową podrzeć na kawałki, paprykę umyć w gorącej wodzie i pokroić w kosteczkę. Wymieszać.
Ziemniaki przetrzeć na pure - ukulać w rękach wałeczki i obtoczyć w grysiku kukurydzianym. Smażyć na głębszym tłuszczu, aż będą rumiane. Tłuszcz na wysokość 0,5 cm wystarczy. Mocno go rozgrzej i delikatnie obracaj tzw. krokieciki :). po upieczeniu wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Mięso wrzuć na bardzo gorącą patelnię. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu niech chwile odpocznie pod przykryciem. Wszystko podajemy razem polane sosem czosnkowym i posypane warzywami i spłukujemy dobrym mołdawskim winem wytrawnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz