sobota, 17 września 2011

Spaghetti albo makaron z sosem pomidorowym i kaparami + gotowana brukselka, kalafior i sałatka z ogórków małosolnych.

Niezły mix :)  Każdy smak jest inny i to mi się bardzo podoba w tym prostym ale radosnym, letnim posiłku. 

Składniki:
  • makaron wstążki
  • pomidory swieże
  • cebulka
  • czosnek
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża bazylia
  • kapary
  • parmezan
  • ogórek kiszony
  • majonez
  • kalafior
  • brukselka
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryczka chili
Przygotowanie:

1. Gotujemy brukselkę i kalafior do miękkości w osolonej w wodzie z dodatkiem oliwy. Po odcedzeniu dodajemy masła.
2. Kroimy w kosteczkę ogórka małosolnego lub kiszonego / kwaszonego + cebulka + łyżka majonezu i pieprz.
3. Gotujemy makaron (nie rozgotowujemy - al dente)
4. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojony czosnek, cebulkę i papryczkę - dodajemy szczyptę soli, pieprz i troszkę cukru. Potem wkrawamy pomidory (tyle, aby zrobił się sosik) i smażymy tak długo aby puściły sok i trochę się rozgotowały - ale trochę cząstek niech pozostanie. Na patelnie wrzucamy makaron chwilę podsmażamy razem z sosem i na końcu dodajemy kapary i starty parmezan do smaku.
Podajemy razem na talerzu - jak wyżej :)

Kuchnia chińska. Słodko kwaśny filet z indyka PEKIN z warzywami, ryżem i brzoskwiniami.


Kochani polecam również mięsko z dodatkiem soku z pigwowca i dżemu również z tego owocu - co za ekstrawagancja! ;) Przepisy na pigwę i pigwowiec już wkrótce. A tymczasem - pamiętajcie, że od ryżu skośne oczy się robią :)
Składniki:
  • Pół piersi z indyka (mogą być filety z kurczaka)
  • słodki sos chili Tao Tao lub inny sos chili słodko - kwaśny
  • ciemny sos sojowy
  • ketchup
  • cukier lub miód
  •  2 duże ząbki czosnku
  • brzoskwinie z puszki
  • ziarna sezamu do dekoracji
  • przyprawa chińska "5 Smaków" np. Kamis
  • mieszanka warzywna chińska (pędy bambusa, grzybki mun, shitake, kiełki sojowe, pieczarki, papryka, groszek cukrowy w strączkach, marchewka, cebulka, por)
  • ryż biały
  • olej + masło
Przygotowanie:
1. Marynata do mięsa: 2  lub 3 łyżki sosu sojowego ciemnego. 2 łyżki ketchupu. 1 łyżka cukru lub miodu, rozdrobnione ząbki czosnku, 4 łyżki sosu chili i łyżeczka przyprawy chińskiej 5 Smaków. Do marynaty wrzucamy mięso. Mięso smażymy na patelni  - tak aby nie było surowe  - ale nie przesadzamy - aby się nie wysuszyło - tylko było soczyste. Polewamy mięso w trakcie smażenia sosem i podlewamy sokiem z brzoskwini w puszce i odrobiną wody. Sos powinien być gęsty i bardzo aromatyczny - jeśli jest zbyt rzadki można zagęścić go mączką ziemniaczaną.
2. Gotujemy ryż.
3. Smażymy warzywa - świeże lub z mrożonki (ja używam wypróbowanej mieszanki azjatyckiej - mrożonej - kiedy muszę szybko coś przygotować) Warzywa smażymy na maśle.
Mięso kroimy w plastry. Podajemy na ryżu polanym sosem z pieczeni, pokrojonymi brzoskwiniami i warzywami. Proponowany przykład podania na zdjęciu wyżej :))) Szybka i pyszne danie dla amatorów chińszczyzny zaadoptowanej do polskich warunków ;)

wtorek, 13 września 2011

Pomarańczowe curry z dojrzałej dyni na mleczku kokosowym - można dorzucić krewetki. Inspirowane kuchnią tajską.

Dynia, dynia, dynia - nigdy jej dosyć :) Często nie doceniany owoc w polskiej kuchni - a przecież niezwykle zdrowy. "Wartości odżywcze Owoc, pomimo, iż sam brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii. Poza tym rośliny dyniowate, dzięki bogactwie celulozy, pomagają w kuracjach odchudzających. To jednak nie wszystkie ich zalety. Dynia bogata jest w  białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Pamiętać należy także o pestkach bogatych w olej zawierających specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol, sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, jak również niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów oraz związków białkowych. Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu. 
Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek,  prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.     
Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne." Marek Wyciślok

 Składniki:
  •  3 kg dyni (wystarczy na 2 dni dla 3 osób) - najlepiej odmiana o mocno pomarańczowym miąższu
  • mleczko lub śmietanka kokosowa
  • czerwone curry tajskie (używam marki Tao Tao)
  • masło
  • cukier
  • zielony groszek świeży lub konserwowy
  • natka kolendry
  • kilka pomidorków
  • 1 kostkę rosołową (lub domowy bulion warzywny lub mięsny) 
  • Opcjonalnie krewetki (koktajlowe lub tygrysie - bez pancerzyków)
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy z grubej skóry - skrawamy nożem - a nie obieraczką!!!! Kroimy w kostki średnicy 4x4cm. Jeśli dynia jest dojrzała szybko się nam rozgotuje.
2. Do garnka wrzucamy z 3 łyżki masła, pokrojoną dynię, kostkę rosołową (bulion domowy) - jeśli kostkę rosołową to musimy podlać danie szklanką gorącej wody. Gotujemy do momentu kiedy dynia zacznie się trochę rozgotowywać i będzie miękka - dodajemy 2 czubate łyżki czerwonego, tajskiego curry oraz mleczko kokosowe. Jeśli lubimy możemy dorzucić sparzone wrzątkiem krewetki i chwilę pogotować. Zagotowujemy - dodajemy troszkę cukru do smaku, kilka pomidorków koktajlowych (lub normalnych pokrojonych w kosteczkę) - posypujemy groszkiem (świeżym lub konserwowym) oraz kolendrą.
Jemy z chlebem. Można ugotować ryż, kaszę, czy kuskus.

Męska zupa porowa. Albo lepiej z porów. Przepyszna, gęsta i kremowa z dodatkiem ziemniaczków.

Pyszna zupa o kremowej konsystencji, pożywna o przepysznym posmaku pora. Prosta w przygotowaniu, dobra zarówno na lato jak i na zimę. 
Składniki:
  • 5 sztuk dorodnych, dużych porów (najlepiej, żeby miały dużo tej białej części ;)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa
  • pieprz
  • cukier
  • sól
  • 2 kostki rosołowe (wołowa lub cielęca jeśli korzystacie z gotowca) lub bulion warzywny domowy albo na kościach, czy mięsie
  • 6 sztuk dużych ziemniaczków - według uznania (jeśli dacie więcej ziemniaczków / kartofli / pyrek zupa będzie gęstsza)
  • 2 garstki kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę (może być z mrożonki wiosennej)
  • natka pietruszki i koperek
Niektórzy modyfikują ten przepis dodając serek topiony lub łyżeczkę przecieru i np trochę szyneczki albo mięsa. Ja uważam, że taka klasyczna wersja jest najlepsza bo nie zabija smaku pora.
Przygotowanie:
1. Por oczyszczamy ze starych, lub twardych liści, nacinamy wzdłuż i myjemy pod strumieniem wody z ziemi, która często jest między liśćmi. Kroimy na plasterki białe części (ja również drobno kroję zieloną część bo uważam, że wyrzucanie jej to marnotrawstwo)
2. Do głębokiego garnka wlewam 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, pokrojone pory, pieprz, 1 łyżkę cukru i 2 szczypty soli. Trochę podsmażamy mieszając, ewentualnie dodając troszeczkę gorącej wody. Następnie wrzucamy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy do zeszklenia.
3. Zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe (lub zalewamy bulionem domowym). Wrzucamy obrane i pokrojone na duże kostki ziemniaki. Gotujemy zupę tak długo, aż ziemniaki nie zmiękną - troszkę z zewnątrz rozgotują. W międzyczasie możemy dorzucić marchewkę, zieloną fasolkę szparagową (jakieś kolorowe warzywa).
4. Przygotowujemy w kubeczku 5 łyżek mąki, dolewamy do niej trochę śmietany - mieszamy tak aby powstała jednolita zawiesina. Zaciągamy zupkę mąką ze śmietaną - dzięki czemu jest gęstsza i jeszcze bardziej kremowa.
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypane koperkiem i pietruszką.