sobota, 17 września 2011

Spaghetti albo makaron z sosem pomidorowym i kaparami + gotowana brukselka, kalafior i sałatka z ogórków małosolnych.

Niezły mix :)  Każdy smak jest inny i to mi się bardzo podoba w tym prostym ale radosnym, letnim posiłku. 

Składniki:
  • makaron wstążki
  • pomidory swieże
  • cebulka
  • czosnek
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża bazylia
  • kapary
  • parmezan
  • ogórek kiszony
  • majonez
  • kalafior
  • brukselka
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryczka chili
Przygotowanie:

1. Gotujemy brukselkę i kalafior do miękkości w osolonej w wodzie z dodatkiem oliwy. Po odcedzeniu dodajemy masła.
2. Kroimy w kosteczkę ogórka małosolnego lub kiszonego / kwaszonego + cebulka + łyżka majonezu i pieprz.
3. Gotujemy makaron (nie rozgotowujemy - al dente)
4. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojony czosnek, cebulkę i papryczkę - dodajemy szczyptę soli, pieprz i troszkę cukru. Potem wkrawamy pomidory (tyle, aby zrobił się sosik) i smażymy tak długo aby puściły sok i trochę się rozgotowały - ale trochę cząstek niech pozostanie. Na patelnie wrzucamy makaron chwilę podsmażamy razem z sosem i na końcu dodajemy kapary i starty parmezan do smaku.
Podajemy razem na talerzu - jak wyżej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz