Niezły mix :) Każdy smak jest inny i to mi się bardzo podoba w tym prostym ale radosnym, letnim posiłku.
Składniki:
- makaron wstążki
- pomidory swieże
- cebulka
- czosnek
- sól, pieprz, cukier
- świeża bazylia
- kapary
- parmezan
- ogórek kiszony
- majonez
- kalafior
- brukselka
- masło
- oliwa z oliwek
- czerwona papryczka chili
1. Gotujemy brukselkę i kalafior do miękkości w osolonej w wodzie z dodatkiem oliwy. Po odcedzeniu dodajemy masła.
2. Kroimy w kosteczkę ogórka małosolnego lub kiszonego / kwaszonego + cebulka + łyżka majonezu i pieprz.
3. Gotujemy makaron (nie rozgotowujemy - al dente)
4. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojony czosnek, cebulkę i papryczkę - dodajemy szczyptę soli, pieprz i troszkę cukru. Potem wkrawamy pomidory (tyle, aby zrobił się sosik) i smażymy tak długo aby puściły sok i trochę się rozgotowały - ale trochę cząstek niech pozostanie. Na patelnie wrzucamy makaron chwilę podsmażamy razem z sosem i na końcu dodajemy kapary i starty parmezan do smaku.
Podajemy razem na talerzu - jak wyżej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz