Banalnie prosty deser / ciacho. Proste rzeczy są zazwyczaj najlepsze - i tak jest właśnie w tym przypadku :) Nie zważajcie na powyższe zdjęcie - zapomniałam o szarlotce - no i się troszkę cynamon przypalił ;0 ahhhh i tak było super.
Składniki:
- jabłka (winne, a jeśli macie słodkie jabłka dodajcie do kruszonki mniej cukru, żebyście się potem nie przesłodzili)
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 200 g mąki (wrocławska, poznańska lub tortowa)
- cynamon mielony lub w laskach
- kardamon (całe gwiazdeczki)
- ziarenka anyżu
- przyprawa piernikowa
1. Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na plasterki grubości około 3 mm i gęsto poukładać w żaroodpornym naczyniu tak aby zakryły całą jego powierzchnię.
2. Przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wymieszać i ugniatać aż powstaną grudki.Ta ilość kruszonki wystarczy na standardową blachę.
3. Jabłka posypać kruszonką. Dodać na wierzch przyprawy korzenne.
4. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni C około 20-25 minut. Można na końcu włączyć termoobieg od góry i przyrumienić kruszonkę.
Ciepłą szarlotkę podajemy z lodami waniliowymi, świeżymy malinami lub wiśniami w żelu i dekorujemy świeżym listkiem mięty lub melisy. Szarlotka jest również bardzo smaczna z owocami liczi i jeżynami - pasuje do dań kuchni wschodniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz