piątek, 9 września 2011

Pseudo szarlotka, czyli zapiekane jabłka z kruszonką, cynamonem, kardamonem, anyżem przyprawą piernikową. Podawane z lodami waniliowymi i malinami.


Banalnie prosty deser / ciacho. Proste rzeczy są zazwyczaj najlepsze - i tak jest właśnie w tym przypadku :) Nie zważajcie na powyższe zdjęcie - zapomniałam o szarlotce - no i się troszkę cynamon przypalił ;0 ahhhh i tak było super.

Składniki:
  • jabłka (winne, a jeśli macie słodkie jabłka dodajcie do kruszonki mniej cukru, żebyście się potem nie przesłodzili)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki (wrocławska, poznańska lub tortowa)
  • cynamon mielony lub w laskach
  • kardamon (całe gwiazdeczki)
  • ziarenka anyżu
  • przyprawa piernikowa
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na plasterki grubości około 3 mm i gęsto poukładać w żaroodpornym naczyniu tak aby zakryły całą jego powierzchnię.
2. Przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wymieszać i ugniatać aż powstaną grudki.Ta ilość kruszonki wystarczy na standardową blachę.
3. Jabłka posypać kruszonką. Dodać na wierzch przyprawy korzenne.
4. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni C około 20-25 minut. Można na końcu włączyć termoobieg od góry i przyrumienić kruszonkę.

Ciepłą szarlotkę podajemy z lodami waniliowymi, świeżymy malinami lub wiśniami w żelu i dekorujemy świeżym listkiem mięty lub melisy. Szarlotka jest również bardzo smaczna z owocami liczi i jeżynami - pasuje do dań kuchni wschodniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz