sobota, 23 lipca 2011

Tajskie z indykiem, krewetkami, warzywami, grzybami mun, mleczkiem kokosowym na makaronie ryżowym wermiszel.








Składniki:
  • Kawałek piersi z indyka lub 2 piersi / filety z kurczaka
  • ciemny soso sojowy
  • czosnek
  • cukier
  • tajska pasta curry (czerowna lub zielona) wybieraj w zależności od tego czy lubisz ostrą czy łagodniejszą. Ja zazwyczaj używam czerwonej marki Tao Tao - bo jest łatwo dostępna.
  • makaron ryżowy wermiszel
  • krewetki tygrysie (mogą być również w pancerzykach - wtedy nasze danie będzie miało bardziej rybno - morski smak i zapach)
  • sos rybny 2 łyżki (może być ale nie musi :))
  • mleczko albo śmietanka kokosowa
  • ziarenka kolendry
  • świeża natka kolendry
  • 2 czerwone papryki
  • suszone grzybki mun
  • mrożonka mieszanka warzywna chińska (ja używam wschodniej z Lidla - groszek, kiełki, pędy bambusa, grzybki mun, marchewka, brokuły)
  • masło
  • sól
  • kurkuma
Przygotowanie:

1. Do dużego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła, mrożonkę chińską i podsmażamy warzywa aż trochę zmiękną. Potem wrzucamy pokrojoną w kostkę świeżą, czerwoną paprykę i wlewamy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można więcej ale będzie wtedy pikantna) i wrzucamy z 30 szt ziarenek kolendry (jesli ich smak jest dla Ciebie za mocny - nie dodawaj). Na koniec wrzucamy krewetki zagotowujemy i kilka minut jeszcze podgrzewamy. Jeśki chcesz aby curry wyglądało efektownie możesz dla koloru dodać odrobinę pomarańczowej kurkumy.
2. Przygotowujemy makaron ryżowy - wg instrukcji na opakowaniu oraz namaczamy grzybki mun we wrzątku.
3. Pierś z indyka tniemy na paski albo w kostki. Zalewamy ciemnym sosem sojowym, dodajemy sól i łyżkę cukru oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wrzucamy na bardzo gorącą patelnię z odrobiną oliwy, Smażymy szybko - kurczak/indyk musi być soczysty i miękki z otoczką z sosu sojowego.
4. Na talerz wykładamy makaron, polewamy żółciutkim curry z warzywami i krewetkami. Na to wrzucamy pierś z indyka / kurczaka i dekorujemy kilkoma grzybkami mun oraz świeżą natką kolendry.
Polecam do tego napój aloesowy albo wodę z limonką. Smacznego! Po zjedzeniu polecam na deser owoce liczi - pod każda postacią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz