sobota, 23 lipca 2011

Kruche ciastka z imbirem, skórką cytrynową i cynamonem.


Ta wersja kruchych ciastek jest pachnąca i rozgrzewająca - szczególnie polecam na jesień i zimę!
Składniki: 30 dag masła (można wziąć pół na pół masła i margaryny), 10 dag cukru, paczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 całe jajko, 45 dag mąki pszennej, skóra ze świeżej cytryny (otarta), 4 cm świeżego korzenia imbiru (otartego), otarty cynamon. Jeśli chcesz pikantniejsze ciasteczka - możesz dodać więcej imbiru - wedłu uznania. Jeśli chcesz zrobić wersję ciasteczek ultra super wypas możesz dodać cukru waniliowego, kandyzowaną papayę oraz olejek / aromat pomarańczowy.
Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużego naczynia, dodać wszystkie składniki i posiekać nożem. Zagnieśc ciasto - tak aby wszystko ładnie się wymieszało - ale nie za długo. Można wstawić na godzinkę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować dość cieńko i wykrawać kształty foremkami. Ja robię z dzieckiem wersję szybką i w rękach kształtuję placuszki (jak na zdjęciu) doś grube i mało foremne :) Ale idzie nam to sprawniej niz wycinanie. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec szybko - do 15 minut - ja pieke na oko. Jak zaczynają troszkę się rumienić to włączam na kilkanaście sekund na termoobieg, żeby sie troszkę z góry przypiekły. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie może je posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz