Składniki:
- 350g mąki tortowej lub luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g cukru albo pół na pół cukier / miód
- 3 jajka (lekko ubite)
- 120 ml oleju
- 2 garstki borówek amerykańskich
- ziarna białego lub czarnego sezamu do przybrania
Jeśli chcesz zrobić wersję czekoladową - borówki i sezam wymieniamy na:
- czekoladę o wysokiej zawartości kakao
- kakao
- wiśnie kandyzowane lub wiśnie z syropu, lub wiśnie w alkoholu (są super)
- cukier puder do posypania po wierzchu ciasta
Przygotowanie:
2. Nagrzewamy piekarnik do 190C i pieczemy ciasto około 25 minut. Jesli w ostatniej minucie włączemy termoobieg z nawiewem na górę otrzymamy chrupiącą skórkę. Jeśli nie jesteś pewien/na czy Twoje ciasto jest upieczone - możesz wbić w nie patyczek i sprawdzić czy pozostało na nim po wyciągnięciu surowe/mokre ciasto. Jeśli tak - to oznacza nic więcej tylko wydłużenie czasu pieczenia.
Z ciastem można cudować - dodawać rózne owoce, polewy, orzechy, olejki aromatyczne, przyprawy korzenne - zawsze wychodzi coś innego, ciekawego - a co najlepsze ciato można przygotowywać z dziećmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz