sobota, 23 lipca 2011

Babeczka Mufinkowa z borówkami i sezamem. Również wersja czekoladowa z wiśniami.





Składniki:
  • 350g mąki tortowej lub luksusowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru albo pół na pół cukier / miód
  • 3 jajka (lekko ubite)
  • 120 ml oleju
  •  2 garstki borówek amerykańskich
  •  ziarna białego lub czarnego sezamu do przybrania
Jeśli chcesz zrobić wersję czekoladową - borówki i sezam wymieniamy na:
  • czekoladę o wysokiej zawartości kakao
  • kakao
  • wiśnie kandyzowane lub wiśnie z syropu, lub wiśnie w alkoholu (są super)
  • cukier puder do posypania po wierzchu ciasta
Przygotowanie:

1. Jest banalnie proste. Mieszamy wszystkie składniki suche,  potem dodajemy mokre + owoce - mieszamy na jednolitą dość luźną (dość płynną masę) i wlewamy do formy do pieczenia (najlepiej teflonowej). Ja wlewam do prostokątnej 80% ciasta a resztę rozlewam do małych foremek stricte mufinkowych. Jeśli ciasto wyszło suche (nie leje się) dolej trochę mleka. Ciasto mufinkowe jest dość tolerancyjne i wiele wybacza:) Wierzch posypujemy sezamem.
2. Nagrzewamy piekarnik do 190C i pieczemy ciasto około 25 minut. Jesli w ostatniej minucie włączemy termoobieg z nawiewem na górę otrzymamy chrupiącą skórkę. Jeśli nie jesteś pewien/na czy Twoje ciasto jest upieczone - możesz wbić w nie patyczek i sprawdzić czy pozostało na nim po wyciągnięciu surowe/mokre ciasto. Jeśli tak - to oznacza nic więcej tylko wydłużenie czasu pieczenia.

Z ciastem można cudować - dodawać rózne owoce, polewy, orzechy, olejki aromatyczne, przyprawy korzenne - zawsze wychodzi coś innego, ciekawego - a co najlepsze ciato można przygotowywać z dziećmi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz